Archief - November/December 2003

 

maandag 29 december 2003

Stapper wint Rabo toernooi

De Haagse jeugddammer Stefan Stapper heeft het internationale Rabo jeugdtoernooi gewonnen. In dit toernooi bewees Stapper dat de Europese titel, die hij eerder dit jaar won, geen incident was. Hij bleef de concurrentie, bestaande uit de Europese jeugdtop net voor.

Het toernooi had 24 deelnemers, waarvan de helft uit Oost-Europa kwam. Onder bevond zich de voltallige Nederlandse top bij de pupillen en de hoogst geklasseerde spelers van het Europees kampioenschap. De basis voor de toernooioverwinning boekte Stapper in het eerste deel van het toernooi dat voor Kerst in Groningen gespeeld werd. Met drie overwinningen en een remise nam hij afstand van zijn achtervolgers.

Het toernooi werd vanaf zaterdag in Delft voortgezet. Op zaterdag won Stapper nog, maar de laatste vier rondes eindigden zijn partijen in remise. Een groot aantal spelers kon daardoor zeer dicht naderen. De Culemborgse speler Pieter Steijlen eindigde in het gedrang op weerstandspunten op de tweede plaats. De derde plaats was voor het Russische talent Ainur Shaybakov. De geringe krachtsverschillen aan de top leidden ertoe dat maar liefst vijf spelers op slechts een punt van de prijswinnaars eindigden.

zaterdag 27 december 2003

DamWeb rubriek

Door de kerstdagen iets later dan gebruikelijk, maar hier is de nieuwe rubriek van Harry de Waard. Met een terugblik op het wereldkampioenschap voor vrouwen in Zoutelande.

zaterdag 27 december 2003

Derkx wereldkampioen

De Nederlandse jeugd zorgt dit jaar opnieuw voor een opmerkelijk succes. Boudewijn Derkx werd vandaag in Italië wereldkampioen bij de junioren. Ondanks verlies in de eerste ronde tegen de Mongoolse deelnemers Oyunbaatar, bereikte Derkx een score van 14 uit 9. Een overwinning in de laatste ronde op Jankunas maakte hem onbereikbaar voor de concurrentie.

Op de tweede plaats eindigde de Let Robert Misans en derde werd Thomy Mbongo uit Kamoeroen. Het is vrij uitzonderlijk dat Afrikaanse spelers deelnemen aan jeugdkampioenschappen en een derde plaats in dan ook een goed resultaat.

De andere Nederlandse spelers, Jasper Lemmen en Dik de Voogd, eindigden in de middenmoot.

zaterdag 27 december 2003

zaterdag 27 december 2003

maandag 22 december 2003

Jeugdtoernooi begonnen

Het internationaal Rabo jeugdtoernooi is gisteren begonnen in Groningen. Totaal 24 pupillen, waarvan een flink aantal uit oost-Europa, speelt deze dagen in Groningen en vanaf zaterdag in Delft. Europees kampioen Stefan Stapper is favoriet voor de zege, zeker omdat zijn grootste concurrent, de Wit-Rus Tolchikow, niet kon komen. Stapper is na drie rondes de enige zonder puntverlies.

Het toernooi beschikt over een zeer professionele web-site, waarop alle informatie te vinden is. Een aanrader!

zondag 21 december 2003

Nog een oploswedstrijd

In De Telegraaf, het meest damvriendelijke landelijke dagblad, publiceerde Harm Wiersma een opmerkelijke prijsvraag. Ook de lezers van DamWeb zijn van harte uitgenodigd zich over de problemen te buigen en mee te dingen naar de prijzen. Veel succes.

donderdag 18 december 2003

Nog een oploswedstrijd

Hadden vorige week de oploswedstrijd van de Kring voor Damproblematiek, nu tracteert Harry de Waard ons op een aantal problemen van eigen hand. Voor de oplossers van de zes diagrammen valt er uiteraard weer wat te winnen.

maandag 15 december 2003

maandag 15 december 2003

Kersttoernooien

De liefhebbers kunnen hun hart weer ophalen. Een lawine van damtoernooien wordt de komende periode over hen uitgestort. Dit weekeinde begint in Groningen een internationaal pupillentoernooi dat tot 29 december in Delft voortduurt. Iets oudere dammers kunnen volgende week in Leeuwarden terecht voor een tweedaags rapid kampioenschap ter gelegenheid van het Friese jubileum.

Tussen Kerst en nieuwjaar is de keuze helemaal overweldigend. Een opmerkelijk toernooi is natuurlijk de Westerhaarse damnacht van 29 op 30 december. Voor de volhouders wacht er een goed gevulde prijzenpot. En dan rap naar de andere kant van het land naar het oliebollentoernooi in IJmuiden.

De KNDB biedt een goed overzicht van alle activiteiten in de damkalender.

zaterdag 13 december 2003

Huissen op schema

Heiting Huissen maakte in de zevende ronde van de nationale competitie geen misstap en won met 12-8 van Wolter&Dros ADG, dat na een goede competitiestart tot degradatiekanidaat is verworden, een status die Angarde met een overwinning op Maas van 't Hoog van zich afschudde.

Apeldoorn verloor in het Westland bij Tomahaôk een punt, zodat nu Van Stigt Thans alleen op de tweede plaats volgt, op een eerbiedwaardige afstand van drie punten op titelkandidaat Huissen.

In de hoofdklasse gaat de strijd om promotie tussen PWG, Troesoe en CEMA. PWG, dat grossiert in kleine, maar wel zeer nuttige overwinningen gaat nog ongeslagen aan de leiding.

donderdag 11 december 2003

Kerstoploswedstrijd

Sinterklaaas is het land weer uit, dus nu mag het. Harry de waard presenteert een van de vele kerstoploswedstrijden. De Kring voor Damproblematiek presenteert vier problemen en nodigt ieder uit om oplossingen in te sturen.

zondag 7 december 2003

Kamychleeva wereldkampioen

De Nederlandse grootmeester Olga Kamychleeva heeft de wereldtitel bij de dames gewonnen. Zij is de eerste damster die de hoogste titel naar Nederland haalt. Kamychleeva was bijzonder productief tegen haar directe concurrenten. Zij won in de tweede, zesde en negende ronde van Baltazhy, Golubeva en regerende kampioen Tansykkuzhina. Het toernooi duurde bijna te lang voor de dertigjarige Heerlense. Donderdag handhaafde zij haar ruime voorsprong op de concurrentie met een bijzonder gelukkige overwinning. Remises in de laatste drie partijen waren vervolgens voldoende voor de titel. Haar totaalscore kwam uit op 19 uit 13.

Op de tweede plaats en op een punt achterstand eindigde Zoja Golubeva. Baltazhy werd derde. Tanja Chub eindigde op een gedeelde vierde plaats.

donderdag 4 december 2003

UPDB bis

Harry de Waard neemt je nog een keer mee naar De Bilt, waar dit najaar het UPDB-kampioenschap werd gespeeld. Nu aandacht voor andere deelnemers dan de winnaar. Zoe ondermeer de partijen van de onttroonde kampioen Van Mourik.

woensdag 3 december 2003

Kamychleeva imponeert

Olga Kamychleeva heeft op het wereldkampioenschap voor vrouwen opnieuw een grote slag geslagen. Vandaag wist zij te winnen van regerend wereldkampioene Tamara Tansykkuzhina. Kamychleeva speelde de opening razendsnel en behaalde voordeel met een kortevleugel opsluiting. Bij een bevrijdingspoging van de tegenstandster won zij een schijf.

Kamychleeva staat nu twee punten voor op oud-kampioene Zoja Golubeva, van wie zij al eerder won. Er zijn nog vier rondes te spelen in Zoutelande.

maandag 1 december 2003

Ndjofang wint Lombok dammen

In de tweede ronde van het NK Experidammen stond het Lombok dammen op het programma. In de wat uitgedunde groep dammers was Jean-Marc Ndjofang onbetwist de sterkste. Hij won alle zeven partijen. Tweede werd Cor van Dusseldorp en derde Tjalling Goedemoed.

zondag 30 november 2003

Heijting Huissen morst punt

Halverwege de competitie zijn de dammers van Heiting Huissen voor de eerste maal een wedstrijdpunt kwijt geraakt. In de thuiswedstrijd tegen Meurs Denk en Zet werd het 10-10. Deze uitslag kwam tot stand door twee individuele overwinningen. Mark Kemperman won van Messemaker, maar het meest spectaculair was de winst van jeugdspeler Derkx op Baljakin, die daarmee tegen zijn eerste competitienederlaag in veertien jaar opliep.

De landskampioen kon het punt hard gebruiken, want het verkeert nog steeds in de onderste regionen van de Ereklasse. Tomahaôk en Witte van Moort ontvluchtten die regio met nuttige overwinningen op respectievelijk Wolter&Dros en Angarde.

De achtervolgers van Heijting Huissen, Apeldoorn, Hiltex en Van Stigt Thans kwamen overigens ook niet verder dan 10-10 gelijke spelen zodat de voorsprong van de Huissenaren op drie punten gehandhaafd blijft.

vrijdag 28 november 2003

Erdenebileg wint Aziatisch kampioenschap

De bekende speler uit mongolië, Dul Erdenebileg, heeft het kampioenschap van Azië gewonnen. Op zich niet een heel opmerkelijk bericht, ware het niet dat dit kampioenschap in India gespeeld is en georganiseerd werd door de tot nu toe onbekende dambond van India. Voor de gelegenheid waren er behalve deelnemers uit voormalige USSR-republieken ook dammers uit 'nieuwe' damlanden als India, Bangladesh en Nepal. In India werd al langer het Engelse checkers gespeeld, maar nu werd dus ook het internationale spel geïntroduceerd.

donderdag 27 november 2003

UPDB kampioenschap

In het Utrechts kampioenschap won Laurens Fijn van Draat de titel en het fel begeerde ticket voor de halve finale van het NK. In de rubriek van de rubriekschrijver meer details over dit provinciaal kampioenschap.

zondag 23 november 2003

Wereldkampioenschap voor vrouwen

Morgen begint het derde wereldkampioenschap dammen dat dit jaar in Nederland gespeeld wordt. Na het senioren en aspiranten zijn het nu de vrouwen, van wie 's werelds besten morgen in Zoutelande beginnen aan hun titelstrijd. Het toernooi is zeer sterk bezet. Van de veertien deelneemsters bevinden zich er maar liefst negen in de top-10 van de wereldranglijst. Het is dus moeilijk een favoriet aan te wijzen.

Ook bij dit kampioenschap zal telkens een partij te volgen zijn via een webcam. Alle informatie is verder te vinden op de website.

donderdag 20 november 2003

Nog een keer Amersfoort

Harry de Waard keert nog een keer terug naar Amersfoort. De kampioen bestaat alleen bij de gratie van niet-kampioenen en daarom een paar partijen van deze categorie spelers. Zie het in de 220ste rubriek.

maandag 17 november 2003

Fries jubileum

De Friese Dambond PFDB bestaat dit jaar 75 jaar en dat wordt gevierd met veel activiteiten. Het jubileumjaar werd begin januari geopend met het sterk bezette invitatietoernooi en wordt afgesloten met het Open Fries kampioenschap Rapid dammen op 22 en 23 december in Leeuwarden. Deelnemers krijgen behalve een aantekkelijk toernooi ook gratis het jubileumboek van de PFDB. Kijk voor meer informatie op de Friese site.

zaterdag 15 november 2003

Spanning in vijfde ronde

Het rijtje uitslagen van de vijfde ronde van de nationale competitie wekt de indruk dat het bijzonder spannend was in de diverse damzalen. Maar liefst 26 wedstrijden van de 54 eindigden in een gelijkspel of de kleinst mogelijke overwinning. Er zullen vast wel dammers zijn die kunnen vertellen of dit een record is.

Intussen verstevigde Heijting Huissen zijn koppositie. In het Westland kwamen zij met een 9-11 overwinning weg en staan nu al drie punten voor. Van Stigt Thans kwam in het verre Westerhaar namelijk niet verder dan een 10-10. De strijd onderin dreigt een stuk spannender te worden met nog acht kandidaten voor degradatie, waaronder de landskampioen.

In de hoofdklasse gaat PWG nog zonder puntverlies aan kop, direct gevolgd door het Arnhemse Troesoe. CEMA/DVZ raakt op de derde plaats een beetje achterop en zal er een stevig schepje bovenop moeten doen om de degradatie van vorig jaar ongedaan te maken.

donderdag 13 november 2003

Amersfoort Open

In alle rust heeft zich enkele weken geleden het kampioenschap van Amersfoort voltrokken, een evenement dat al jaren op de damkalender prijkt, maar sinds de verhuizing van het Bijlmertoernooi van de zomer naar de herfst een beetje te weinig aandacht krijgt.

Gelukkig was DamWeb's rubriekschrijver Harry de Waard zelf ter plaatse om te constateren dat Laurens Fijn van Draat het toernooi won en daarbij ook enkele fraaie partijen liet zien. Oordeel zelf.

woensdag 12 november 2003

Kamyshleeva kampioen

Olga Kamyshleeva is er voor de eerst maal in haar carrière in geslaagd het kampioenschap van Nederland voor vrouwen te winnen. Zij bleef meervoudig oud-kampioene Nina Hoekman net één punt voor. Beide speelsters waren oppermachtig in het toernooi. Kamyshleeva verloor alleen tegen Hoekman een punt en de rest van de partijen won ze. Hoekman kwam op achterstand door een - achteraf - duur puntverlies tegen Tanja Chub die op respectabele afstand op de derde plaats eindigde.

Kamyshleeva is door de titel geplaatst voor het wereldkampioenschap. Doumesh, Chub en Hoekman waren al voor het WK geplaatst via het EK en het NK 2002. Het wereldkampioenschap begint al over twee weken in Zoutelande en wordt georganiseerd door de zeer actieve Stichting Damevenementen Zeeland.

zaterdag 8 november 2003

NK Vrouwen halverwege

Afgelopen maandag is in het Gelderse Brummen het Nederlands kampioenschap voor vrouwen begonnen. Na vijf ronden was vandaag een rustdag en is het toernooi nu halverwege. Olga Kamyshleeva en Nina Hoekman gaan samen aan de leiding. Beiden verloren pas één punt en dat was in hun onderlinge wedstrijd. Hoekman heeft al een aantal Nederlandse titels op zak. Kamyshleeva moet het tot nu toe zonder doen, maar zij was vorig jaar op een haar na de eerste vrouw die de finale van het NK algemeen haalde.

Zondag wordt het toernooi voortgezet. Dan ontmoeten de achtervolger Doumesh en Chub de twee koplopers. Vanaf 12 uur in Café-restaurant Concordia in Brummen.

donderdag 6 november 2003

Belevenissen uit de Bijlmer

Het Bijlmertoernooi kende dit jaar een zeer aantrekkelijke bezetting, maar buiten dat waren er ook zeer aantrekkelijke partijen te zijn. In de rubriek van deze week zien we er enkele. Daarbij natuurlijk ook een winstpartij van toernooiwinnaar Tsjizjov, die bijzonder productief was.

woensdag 5 november 2003

Van Dusseldorp Demotiedammer

Cor van Dusseldorp heeft in Rijnsburg de eerste ronde van het NK Experidammen gewonnen. Dit nieuwsfeit sneeuwde een beetje onder in een door bestuurlijke dwalingen overheerst weekeinde, maar Van Dusseldorp behaalde 12 punten uit zeven partijen, en bleef daarmee een punt voor op Bas Messemaker, die er blijkbaar in slaagde een van de schaarse remises op zijn naam te schrijven. Erno Prosman en Jan-Pieter Drost deelden de derde plaats.

De laatste zondag van november wordt het NK voortgezet in Amstelveen met Lombok-dammen.

zaterdag 1 november 2003

Huissen niet te stuiten

Heijting Huissen heeft opnieuw een belangrijke horde op weg naar de nationale titel genomen. Hlitex Amsterdam werd met 12-8 verslagen. De Gelderlanders staan nu al twee punten voor op directe achtervolger Van Stigt Thans.

Een andere belangrijke concurrent, Apeldoorn, verloor thuis met 7-13 van Maas van 't Hoog. Opmerkelijk was dat Apeldoorn op de ochtend voor de wedstrijd het bericht kreeg dat basisspeler en profdammer/trainer Tjalling Goedemoed geroyeerd was. De KNDB zou een royement van de Gelderse dambond hebben overgenomen. Naar verluid was de aanleiding voor het royement een aantal uitlatingen van Goedemoed op het onlangs gesloten DamWeb Forum. Overigens is het nog opmerkelijker dat niet alle leden van het KNDB bestuur van het royement op de hoogte zijn hoewel royementen wel door het bestuur worden uitgesproken.

Aan de onderkant van de ranglijst waren overigens ook opmekelijke uitslagen te noteren. Zowel de Dammers uit Oost en Witte van Moort boekten hun eerste overwinning. De rode lantaarn werd overgenomen door Angarde dat met 15-5 klop kreeg in Schiedam.

NK 2003

Axioma ORAP Open

Internationaal open toptoernooi.
12 tot en met 19 juli
Den Haag.

KNDB

De dambond

Draughts in Russia

Turbo Dambase

Turbo Dambase is een database met ruim 268.000 partijen. Snel zoeken naar openingen, standen, partijen en tegenstanders. Maandelijks updates per e-mail met de laatste partijen. Een onmisbaar hulpmiddel bij voorbereidingen en analyses.

Klik hier voor meer informatie en bestellingen.

Bijlmertoernooi