Archief - Maart/April 2000

 

zondag 30 april 2000

Clerc prolongeert titel

Rob Clerc heeft in Hengelo zijn nationale damtitel geprolongeerd. In de herkamp met Ron Heusdens en Hans Jansen bleek Clerc de sterkste.

De drie spelers waren met een magere +3 score gezamenlijk als eerste gefinished. Heusdens had deze score al in het begin van het toernooi bereikt, duikelde terug na een nederlaag tegen Dolfing, maar kwam weer terug met een overwinning op Scholma. Jansen achterhaalde Heusdens met een tussensprint halverwege het toernooi. In die fase speelde Jansen ijzersterk en had ook nog enkele goede voordeelremises. Die eeuwige remises, die al menig NK slaapverwekkend deed lijken. Lijken, want er werd wel degelijk strijd geleverd op het bord. Rob Clerc bereikte zijn +3 score weinig verrassend: gewoon winnen van de spelers die onderaan eindigen en de rest remise spelen.

Clerc herhaalde dit eigenlijk in de barrage. Heusdens werd hier derde, als gevolg van twee nederlagen tegen Clerc en slechts ťťn tegen Jansen. De partijen tussen Jansen en Clerc werden remise en daarmee was Clerc dus kampioen. Voor Clerc de achtste titel in zijn 25ste NK-toernooi.

Alle partijen en de uitslagen vind je bij de KNDB .

zondag 30 april 2000

Nieuwsgroep nl.sport.dammen

Er is een voorstel gedaan om een nieuwsgroep nl.sport.dammen op te richten. Daarover vindt nu een stemming plaats. Er zijn minimaal ca. 70 voorstemmers nodig. Om te stemmen zoek je bericht met als onderwerp 'CFV-1 nl.sport.dammen' van 24 april 2000 in de nieuwsgroep nl.newsgroups.announce en volg je de instructies.

woensdag 26 april 2000

UPDB nieuws

Het gaat over de UPDB, maar het had net zo goed over iedere andere damprovincie kunnen gaan. De regionale bekercompetitie die als springplank fungeert voor de nationale beker is overal gespeeld. Harry de Waard laat een paar partijen zien uit Utrecht in de DamWeb Rubriek. Met daarin ook weer een probleem voor beginners.

dinsdag 25 april 2000

Hoogteijling wint Paastoernooi

Van tot en met werd in Amsterdam het traditionele Paastoernooi afgewerkt. In dit toernooi wordt ook de titel Studentenkampioen van Nederland vergeven. Peter Hoogteijling won beide titels door als student ruim als eerste te eindigen met een indrukwekkende score van 12 uit 7. Rein van der Pal en Herman van Westerloo eindigden respectievelijk als tweede en derde met tien punten. De tweede en derde plek bij de studenten gingen naar Krijn ter Braake en Kees van den Bosch.

Op werd in de haven van Spakenburg het Kolsloot damfestijn gehouden: een groot jeugdtoernooi op een boot. P. F. Koops maakte een exclusief verslag van deze dag.

maandag 24 april 2000

Bouzinski kampioen van Litouwen

Eduard Bouzinski, die op het afgelopen Europees Kampioenschap nog zo verrassend voor de dag kwam, is kampioen van Litouwen geworden. Hij behaalde 17 punten uit elf partijen. Domchev, Kuzminski en Petryla eindigden gedeeld tweede met 15 punten.

maandag 24 april 2000

Heusdens nog steeds aan kop

De Hollanders maken nog steeds de dienst uit op het NK. Heusdens gaat nog steeds aan kop, maar de achtervolgers zitten 'm nu op de hielen. Hans Jansen, Rob Clerc en Arjan van Leeuwen hebben nu nog maar een punt achterstand. Heusdens speelde een matige remisepartij tegen Oudshoorn en vandaag tegen Stokkel was hij ook snel klaar.

Traditiegetrouw is het NK weer een waar remisefestijn. Vooral de Amsterdammers Meijer en Oudshoorn kunnen er wat van. Vaak heeft een speler wel voordeel, maar zorgen de ruime remisemarges in het damspel toch weer voor een redding voor de mindere partij. Is de discussie hierover helemaal doodgebloed? Gelukkig zijn er twee deelnemers die als Kop van Jut fungeren, anders was het aantal partijen met een beslissing wel heel erg mager. Alleen Heusdens - H. Jansen, H. Jansen - Scholma, Heusdens - Van den Akker, Kemperman - Stokkel en H. Jansen - G. Jansen werden dan beslist. Een winstpercentage van maar liefst 12.5%

Partijen en uitslagen vind je bij de KNDB .

vrijdag 21 april 2000

Toernooi sites

Terwijl Heusdens in Hengelo voort dendert en zijn eigen verwachtingen tot nu toe waar maakt even wat anders. Het aanbod van grote zomertoernooien is overweldigend. Steeds meer toernooien presenteren zich ook op het web. Daarom hier een overzicht:
Salou - 13 t/m 22 mei - Lekker dammen in de zon.
Golden Prague - 11 t/m 17 juni - Opening door Harm Wiersma!
Orap Open - 15 t/m 22 juli - Voorheen The Hague Open. Met de sponsor Orap wordt dit toernooi flink uitgebreid.
Ordina Open - 23 t/m 29 juli - Dit jaar het Open NK.

Natuurlijk zijn er nog veel meer toernooien, maar die bieden minder informatie via het Web. Zie daarvoor ook de DamWeb agenda.

woensdag 19 april 2000

Flitsende start Heusdens

Op het NK dat in Hengelo van start is gegaan is Heusdens net als vorig jaar flitsend van start gegaan met twee overwinningen. We zijn benieuwd of hij de voorsprong van twee punten dit jaar wel vastkan houden. Harry de Waard blikt nog even kort terug op het toernooi van vorig jaar in zijn DamWeb Rubriek .

zondag 16 april 2000

Stanley Moetoer kampioen van Suriname

De 33-jarige Stanley Moetoer heeft het Surinaams kampioenschap op zijn naam geschreven. Moetoer plaatste zich maar net voor de finale door het uitvallen van een clubgenoot, maar wist ongeslagen te blijven. Moetoer speelde pas zijn derde finale, in 1993 werd hij derde. De uitslagen zijn te zien op de Surinaamse damsite.

donderdag 13 april 2000

NK van start

Aanstaande begint in Hengelo het twee weken durende toernooi om het Nederlands Kampioenschap. Het toernooi wordt georganiseerd door de 90-jarige hoofdklasser Maas van 't Hoog, in vroeger tijden nog Twente's Eerste. Het toernooi wordt gespeeld in het stadhuis in het centrum van Hengelo en is goed te bereiken met auto en trein. De rondes beginnen dagelijks om 12 uur, behalve op de eerste speeldag (16 april om 13.00 uur) en de laatste speeldag (29 april om 11.00 uur). Paas is een rustdag. Op vrije dagen worden er demonstraties gegeven door Ton Sijbrands, Kees Thijssen of Johan Krajenbrink.

DamWeb zette voor je de veertien deelnemers op een rijtje:
Rob Clerc (1552) - De regerend en zevenvoudig nationaal kampioen. Hij doet dit jaar voor de 25e maal mee en evenaart daarmee records van Keller en Van Dijk.
Gťrard Jansen (1524) - Ook weer kanshebber. Jansen verloor in 1996 en 1998 een barrage om de titel van Prosman en Wiersma.
Hans Jansen (1513) - Hans Jansen won in 1997 voor de derde maal de nationale titel en is in zijn achttiende NK uiteraard weer kanshebber.
Mark Kemperman (1484) - Kemperman kreeg een keuzeplaats voor de halve finale en rechtvaardigde die keuze van het bestuur met een tweede plaats. Dit is zijn derde NK.
Auke Scholma (1463) - Het kostte Scholma dit jaar moeite zich te plaatsen. Er was een barrage in de halve finale voor nodig. al twintig jaar speelt hij bijna jaarlijks de finale. Hij was in 1995 kampioen.
Arjan van Leeuwen (1458) - Een bijzonder degelijke speler die dan ook al voor de negende maal het NK speelt. Vorig jaar was hij tweede achter stadsgenoot Clerc.
Paul Oudshoorn (1448) - Het zevende toernooi voor Oudshoorn. Een sterke positiespeler die zelden verliest.
Jos Stokkel (1443) - Stokkel speelt een thuiswedstrijd want hij speelt al tien jaar voor Maas van 't Hoog. Vorig jaar pakte hij na een relatief rustig decennium zijn damcarriŤre weer op en plaatste zich prompt voor het NK.
Hein Meijer (1442) - Alweer het twaalfde NK voor deze steunpilaar van Hiltex. Meijerplaatste zich overtuigend met een afgetekende eerste plaats in de finale.
Ron Heusdens (1415) - Had vorig jaar in het NK een vliegende start maar werd uiteindelijk toch achterhaald door Clerc. Heusdens schaakt en bridgt ook verdienstelijk en is meervoudig nationaal denksportkampioen.
Martin Dolfing (1404) - Eťn van de debutanten, maar wel nationaal sneldamkampioen. Dolfing wordt beschouwd als een groot talent, maar dat moet nog wel in de praktijk bewezen worden.
Jeroen van den Akker (1367) - Van den Akker is Europees juniorenkampioen en de jongste debutant aan het NK.
Mari van Ballegooijen (1331) - Van Ballegooijen is ook debutant maar tegelijkertijd de oudste deelnemer. Hij won na de halve finale een barrage met vijf man.
Jan Mente Drent (1308) - De vierde debutant is de Groninger Jan Mente Drent. Hij plaatste zich verrassend via een ongedeelde tweede plaats in de halve finale.

Voor de droge uitslagen surf je vanaf het best naar de KNDB.

woensdag 12 april 2000

Jeugddamdag

Op de jaarlijkse nationale jeugddamdag waarin provincieteams tegen elkaar strijden, worden prijzen uitgedeeld voor de fraaiste fragmenten, voor zover deze bij bondstrainer worden ingeleverd uiteraard. Deze paar van deze fragmenten en nu ook eens een probleem voor beginnende dammers in de 35e DamWeb Rubriek .

zondag 9 april 2000

Chmiel kampioen van Polen

De oude bekende Piotr Chmiel uit Szczecin heeft het kampioenschap van Polen op zijn naam geschreven. Bij behaalde uit elf wedstrijden zeventien punten. Op de tweede plaats en met twee punten achterstand eindigde Mariusz Adamaszek en Marcin Grzesiak werd derde. De volledige eindstand vind op de Poolse damsite.

zondag 9 april 2000

Nieuwsgroep nl.sport.dammen

Tot nu toe was dammen de grote ontbrekende in het bekende rijtje schaken - dammen - bridge. Er bestond namelijk nog geen nieuwsgroep nl.sport.dammen. Er wordt binnenkort een stemmingsprocedure opgestart om deze nieuwsgroep op te richten. Er zijn zo'n 70 voorstemmers nodig. Let dus goed op, binnenkort lees je hier de stemprocedure.

woensdag 5 april 2000

Bunschoten

Iedere zich zelf respecterende damvereniging organiseert tegenwoordig een meerdaags damtoernooi. Althans zo lijkt het. Al die toernooien leveren natuurlijk wel een hoop materiaal op. Gelukkig hebben we Harry de Waard die voor ons het mooiste eruit vist. Deze week het Barnsteen toernooi van Univť Bunschoten in de DamWeb Rubriek .

zondag 2 april 2000

Kampioenschap van Polen

In deze tijd van het jaar worden veel nationale kampioenschappen gespeeld. Binnenkort start uiteraard het Nederlands kampioenschpa in Hengelo. Daarover later uiteraard meer. Nu eerst nog even aandacht voor het kampioenschap van Polen, dat nu ook op het wereldwijde web te volgen is.

woensdag 29 maart 2000

De laatste ronde

In de laatste ronde werd beslist over het clubkampioenschap van Nederland in de wedstrijd Witte van Moort - Hiltex. Maar ook aan de onderkant vielen beslissingen in de wedstrijd Wolter&Dros/ADG - Drents Tiental. Fragmenten uit beide wedstrijden in de 33e DamWeb Rubriek van Harry de Waard.

donderdag 23 maart 2000

Favorieten winnen op jeugddamdag

Afgelopen is de Nationale Jeugddamdag gehouden, een jaarlijkse ontmoeting tussen de sterkste vijftallen van de provinciale bonden. De uitslag van het toernooi was vrijwel identiek als die van vorig jaar. Bij de junioren werd Midden-Holland eerste, met een team dat sterk leunde op de jeugd van Rijnsburg. Friesland dat vorig jaar nog met Midden-Holland gelijk eindigde werd nu tweede. Gelderland verbaasde door wederom geen team in te schijven. Noord-Holland maakte het overigens helemaal bont en deed in geen enkele klasse mee.

Bij de aspiranten werd Gelderland overtuigend eerste. Overijssel werd tweede en het tweede team van Gelderland werd zelfs derde. Bij de pupillen waren de nummers 1 en 2 hetzelfde. Friesland eindigde hier als derde.

woensdag 22 maart 2000

Van Stigt Thans, Heusdens en Schiedam

Begin maart werd in Schiedam een minimatch tussen Schwarzman en Heusdens gespeeld met DC Schiedam als organisator en Van Stigt Thans als sponsor. Dit assurantiekantoor maakt het mogelijk dat Heusdens de overstap maakt van De Lier naar Schiedam. Daarnaast heeft Schiedam voor volgend seizoen Gantwarg gecontracteerd en wordt nog onderhandeld met een derde topper. De aspiraties van eersteklasser Schiedam zijn daarmee duidelijk. Maar terug naar de tweekamp. Deze staat centraal in de DamWeb Rubriek van deze week.

zondag 19 maart 2000

Bernard Lemmens Belgisch kampioen

Een ronde voor het einde is Bernard Lemmens al kampioen van BelgiŽ geworden. Hij had een voorsprong van drie punten opgebouwd. Lemmens werd al eerder in 1997 en 1993 kampioen. Om de tweede plaats strijden HŁbner, Schalley en Vandenberg. De standen en verslagen vind je op de site van Kortrijk.

zondag 19 maart 2000

l'Esprit op internet

Na het succes van amazon.com gaat nu ook l'Esprit online. Kijk eens tussen de talloze damboeken in de virtuele winkel. Als je iets wilt kopen, gooi je het gewoon in je boodschappenmandje. De damboekenwinkel is te vinden op www.denksportboeken.nl.

woensdag 15 maart 2000

De barrages na de halve finales

Na de halve finales voor het Kampioenschap van Nederland, die onlangs eindigden was nog een aantal barrages noodzakelijk. In de DamWeb Rubriek, die weer een hoog Van den Akker gehalte heeft, komen enkele partijen in beeld.

maandag 13 maart 2000

Kampioenschap van Estland nog onbeslist

Met een score van (slechts) 13 uit 10 zijn twee spelers gelijk geŽindigd in het kampioenschap van Estland. Villem LŁŁs en Urmo ilves zullen in een herkamp over vier partijen uitmaken wie de kampioen van 2000 wordt. De eindstand vind je op de toernooi site. Het Belgisch Kampioenschap is gisteren begonnen.

zondag 12 maart 2000

Hiltex prolongeert kampioenschap

Hiltex heeft het kampioenschap van Nederland geprolongeerd. Met een 8-12 overwinning in Westerhaar op directe achtervolger Witte van Moort werd de strijd om de titel beslist. Twee overwinningen van Johan Wiering en Erno Prosman waren genoeg voor de titel, de andere partijen eindigden in remise. Het is voor het sterrenteam uit Amsterdam al weer de vijfde titel in zeven jaar. De twentenaren moesten genoegen nemen met de tweede plaats. Derde werd zeer verrassend het Culemborgse Meurs Denk en Zet.

Het Drents Tiental en DES Lunteren degraderen en spelen volgend jaar weer in de eerste klasse. De degradanten van vorig jaar, PSV en Dostal Vorden, keren na een jaar eerste klasse weer terug in de hoofdklasse.

Topscorer in de hoofdklasse werd Baljakin met de imposante score van 21 uit 11.

Hieronder vind je een kort overzicht van de kampioenen en degradanten:
Hoofdklasse: kampioen: Hiltex; degradanten: Drents Tiental en DES Lunteren.
1e klasse A: kampioen: PSV Dammen; degradanten: Damlust en Den Haag
1e klasse B: kampioen: Dostal Vorden; degradanten: Hiltex 2 en Troesoe
2e klasse A: kampioen: Huizum; degradanten: Provinciaal Gronings Tiental, Gorredijk en Stadskanaal
2e klasse B: kampioen: ORCA; degradanten: Lelystad, Gandhi en Harderwijk
2e klasse C: kampioen: NDG; degradanten: Alblasserdam, Rijnsburg 2 en PWG 's Gravenpolder 2
2e klasse D: kampioen: WSDV; degradanten: Eureka, EDC en Deventer

Bekijk de kampioensfoto, alle uitslagen en standen bij competitieleider Bob van der Mark.

donderdag 9 maart 2000

The Hague Open gaat wel door

Vorige week kwam de mededeling dat het vijfde The Hague Open toernooi niet door zou gaan. Organisator Theo Dijkstra was door de houding van het KNDB bestuur jegens hem niet meer gemotiveerd het toernooi te organiseren. Inmiddels is er een organisatiecomitť opgericht dat de organisatie van The Hague Open voor dit jaar en de komende jaren op zich zal nemen. Het toernooi gaat dus gewoon door. De bestaande formule zal worden gehandhaafd en het toernooi vindt plaats van 15 tot en met 22 juli. De organisatie zal een toernooi site inrichten waar binnenkort meer informatie zal zijn.

woensdag 8 maart 2000

Nog een greep uit de halve finales

In de halve finales voor het Kampioenschap van Nederland, die onlangs eindigden is een schat aan interessant materiaal te vinden. Er kan daarom met gemak een tweede DamWeb rubriek mee gevuld worden. Dat doet Harry de Waard dan ook in zijn dertigste DamWeb Rubriek.

woensdag 8 maart 2000

Podolski wint Univť Barnsteentoernooi

Mark Podolski heeft met de indrukwekkende score van 13 uit 7 het Barnsteentoernooi in Spakenburg op zijn naam geschreven. Hij bleef de ADG-er Samb een punt voor. Derde werd Kees van den Bosch. De volledige stand vind je op de toernooi site.

zondag 5 maart 2000

Schwarzman wint minimatch

De match tussen wereldkampioen Schwarzman en de Nederlandse kampioen denksporttriathlon Ron Heudens is geŽindigd in een 9-3 overwinning voor de Rus. In de 5e en 6e partij kon Heusdens slechts figureren in een door Schwarzman gedicteerd spelbeeld, die zich met zijn fenomenale klasse een maat te groot toonde voor de Nederlander.

Een uiteindelijk grote overwinning voor de Rus. Het publiek heeft er echter niet minder om genoten. In de analyseruimte, waar nationaal meester en wereldkampioen correspondentiedammen Frits Luteyn de partijen van zijn geestige commentaar voorzag ("hier wordt zwart niet vrolijk van") was het dagelijks een gezellige bedoening. De vele toeschouwers, de meeste uit de regio maar ook enkele van verre komaf, werden goed voorzien: aan de bar vloeide het bier rijkelijk en de maag bleef ook niet leeg. Aldus was de aankleding door Jan van Stigt Thans voortreffelijk georganiseerd. De organisatie achter de schermen door Damclub Schiedam was uiteraard ook goed verzorgd. De tweekamp is van alle kanten als succesvol ervaren. De organisatie hoopt dat een dergelijk evenement in de toekomst nog eens in Schiedam kan plaatsvinden.

Alle partijen zijn bij DamWeb te bekijken. Klik dus even door....

zondag 5 maart 2000

Europees zonetoernooi gespeeld

In Polen is de adfgelopen week een zonetoernooi voor toelating voor het wereldkampioenschap dat dit najaar in Riga wordt gespeeld. De spelers Igor Kirzner (OekraÔne), Mariusz Adamaszek (Polen) en Ronald Schalley (BelgiŽ) werden respectievelijk eerste , tweede en derde en zijn daarmee voor het WK geplaatst.

zaterdag 4 maart 2000

Schwarzman slaat weer toe in rapid partij

De tweekamp tussen Alexander Schwarzman en Ron Heusdens is nu in de rapid-fase beland. Bij het rapid dammen krijgen beide spelers een half uur bedenktijd en voor elke zet "verdienen" ze 30 seconden.Heusdens had in de eerste partij de meeste moeite met het rapid systeem: in een spannende centrumaanvalspartij meende Heusdens voordelig te kunnen afwikkelen. In zijn berekeningen overzag hij dat de schijf die de afwikkeling moest bekronen reeds tijdens de inleidende slagwisseling van het bord verdwenen was. Na dit onnodige schijfverlies resteerde de Schiedammer een totaal verloren stand, die Schwarzman koelbloedig afrondde.

De tweede rapid partij is geŽindigd in remise. Deze partij kreeg een open karakter; de stand was moeilijk op waarde te schatten. Zo waren er in de analyseruimte flinke meningsverschillen over het te volgen plan en over de kansen voor beide spelers. Na een bekend gambiet van Heusdens in een stand met klassieke contouren werd de stand flink uitgedund. In het eindspel offerde Heusdens nog een keer, genoeg voor de remise.

De partijen zijn bij DamWeb te bekijken. Klik dus even door.... Ook vandaag zijn de partijen live te volgen bij Arena.

vrijdag 3 maart 2000

Remise na een spannende partij

Heusdens ging er in de tweede partij vol in om de nederlaag van gisteren goed te maken. Met een aggressieve doorstoot in het zwarte centrum probeerde hij het Schwarzman moeilijk te maken. Deze moest uiteindelijk ook voor de terugtocht kiezen. Uiteindelijk werd het remise na een afwikkeling van Heusdens, hoewel sommige toeschouwers even dachten dat Schwarzman capituleerde.

De partij is weer bij DamWeb te bekijken. Klik dus even door.... Morgen is de partij, dankzij Hans Lansbergen, live te volgen bij Arena.

donderdag 2 maart 2000

Schwarzman slaat meteen toe

Vandaag is in het statige historische pand van "Van Stigt Thans AssurantiŽn" de tweekamp tussen Ron Heusdens en Alexander Schwarzman van start gegaan. Hoewel de match puur vriendschappelijk van opzet is, staat er voor de spelers toch wel wat op het spel: voor Heusdens valt er uiteraard een hoop eer te behalen wanneer hij tegen de wereldkampioen een stunt zou uithalen; Schwarzman daarentegen is erbij gebaat, zijn huidige status van 's werelds beste dammer te onderstrepen.

De match is vandaag om 14.00 geopend. De opening door cabaretier Boris Vodka was in geheel Russische traditie: in houterig Duits en voorzien van een onverstaanbaar Russisch lied deed hij verslag van een lange reis en gebrek aan de nodige vodka. Een onderhoudende act van de "Rus", in werkelijkheid de Nederlander Hans van Broekhoven. Bij de opening en tijdens de partij was het behoorlijk druk in het kantoorgebouw. Veel relaties van sponsor Van Stigt Thans en natuurlijk geÔnteresserde dammers. En behalve met deze minimatch werden ze tevens verwend met talloze hapjes en drankjes. Henk de Witt gaf commentaar bij de partij, waarbij de discussies soms al te luidruchtig werden voor de spelers in de nabijgelegen speelzaal.

In die eerste partij sloeg Schwarzmann meteen toe. In een op het eerste gezicht afwachtende partij speelde Heusdens in de tijdnoodfase een minder nauwkeurige zet waarmee hij de controle over het centrum verloor en wat uiteindelijk het partijverlies betekende. De partij is nu al exclusief bij DamWeb te bekijken. Klik dus even door...

woensdag 1 maart 2000

Nationale Competitie

meldden we al dat er heel wat beslissingen over degradatie en promotie waren gevallen in de voorlaatste ronde van de Nationale Competitie. In de 29e DamWeb Rubriek wordt ook aandacht besteed aan deze competitie.

Bijlmertoernooi