Archief - Maart/April 1999

 

woensdag 28 april 1999

Georgiev eerste wereldkampioen WK Rapid

Georgiev is in Eindhoven de eerste wereldkampioen Rapid geworden. Bij deze vorm, die het midden houdt tussen sneldammen en wedstrijddammen, heeft een speler circa een uur bedenktijd voor de gemiddelde partij.

De Rus Georgiev wist zijn voorsprong op belagers Schwarzman en Baljakinvast te houden. Alle drie spelers kwamen in de laatste drie rondes niettot winst. De +5 score van Georgiev was dus voldoende voor de titel. Datgaf ook wel aan dat de krachtsverschillen in dit toernooi bijzonder kleinwaren in dit sterkst bezette damtoernooi uit de geschiedenis. Enkel topspelers zoals Wirny en Sijbrands ontbraken. Van de laatste zijn we dat echter wel gewend.

Op de specialeWKRapid site vind je meer informatie en alle partijen.

zondag 25 april 1999

Spanning in WK Rapid

Met nog drie rondes te gaan is het bijzonder spannend bij het WK Rapid.Georgiev staat een punt los, maar heeft nog het zwaarste programma. Baljakin en Schwarzman hebben dus zeker nog kans hem in te halen. Op de speciale WKRapid site vind je meer informatie.

zondag 25 april 1999

DamWeb nu helemaal om

DamWeb zit nu helemaal in een nieuw jasje. Een groot deel van de oude informatie is verdwenen en de opzet is wat eenvoudiger. We hopen dat heteen verbetering is.

zondag 25 april 1999

De Coup Turc

Een site die helemaal gaat over een van de meest spectaculaire slagen in het dammen. Auke Jongsma vertelt over de CoupTurc.

woensdag 21 april 1999

Spannend verloop WK Rapid

Regerend wereldkampioen Schwarzman had een zeer sterke start in het gestarte WK Rapid. In het sterst bezette toernooi ooit opende hijmet de fantastische score van 12 uit 8. Hij bewees daarmee weer dat hetdammen zeker geen remisedood zal sterven.. Op 21 april werd zijn opmarsechter gestuit door Baljakin die Schwarzman wist te verslaan. Daardoorgaan er nu drie spelers aan de leiding met een +3 score: Schwarzman, Baljakinen Georgiev. Op de speciale WKRapid site vind je meer informatie, waaronder alle partijen inclusief DamWeb partij-animator.

woensdag 14 april 1999

WK Rapid morgen van start

Het NK is nog maar net voorbij of het volgende grote evenement dient zich aan. Morgen begint het WK Rapid, een twee weken durend reizend circus door Nederland. Spelers hebben 45 minuten bedenktijd en krijgen er iederezet 15 seconden bij. Iedere dag wordt er een ronde gespeeld waarbij de spelers elkaar twee maal treffen.

Morgen vindt in Hotel Mercure te Zwolle de loting plaats, waarna de eerste ronde gespeeld wordt. De gehele wereldtop is bij het toernooi aanwezig en er gaan zelfs geruchten dat Ton Sijbrand deelneemt.

maandag 12 april 1999

Podolski wint Berlijn

Mark Podolski heeft het internationale toernooi van Berlijn gewonnen, dat van 3 tot en met 10 april gespeeld is. Hij behaalde uit negen rondes Zwitsers maar liefst 15 punten. D. Berischwili uit Georgie werd met 14 punten tweede. Jeugdwereldkampioen Tschernak werd met even veel puntenderde. Beste Nederlander was de Hagenaar Friso Fennema met een zesde plaats.

maandag 12 april 1999

De april rubriek van Lubbert de Dammer

De april editie van de onorthodoxe rubriek van Lubbert de Dammer is beschikbaar. Met een tip voor de beginner en interessante openingsstudies voor de gevorderden. Het huis van Lubbert de Dammer moet je zeker eens bezoeken.

zaterdag 10 april 1999

Clerc Nederlands kampioen

Bij het Nederlands Kampioenschap te Huissen is Rob Clerc kampioen geworden.In dit toernooi waarin de meeste deelnemers erg aan elkaar gewaagd waren,was een +3 score voldoende voor de titel. In de laatste ronde wist de nestorvan het gezelschap als enige van de drie koplopers tot winst te komen. Na een langdurig vier-om-twee eindspel versloeg hij Scholma. Mark Kempermanen Arjan van Leeuwen eindigden op de gedeelde tweede plaats. Voor Rob Clerc was het de negende titel. Surf naar de KNDBvoor de partijen en uitslagen (volg de link uitslagendienst).

woensdag 7 april 1999

Internet damtoernooi

Op avond 10 april om 20.00 uur Nederlandse tijd (22.00 uurMoskou tijd) wordt er weer een internationaal damtoernooi gespeeld op deVOG-server. Je kunt tot een half uur van tevoren aanmelden.

woensdag 7 april 1999

Samb wint Amsterdams Paastoernooi

N’Diaga Samb is met vijf overwinningen en twee remises overtuigendwinnaar geworden van de negentiende editie van het Amsterdams Paastoernooi.Het was een echte dubbelslag want ook het traditionele sneldammen op de‘vrije’ avond  werd een prooi voor Samb. Alfons Ottink verloorin de voorlaatste ronde van Samb en eindigde met 10 punten op de tweedeplaats. Tjeerd Harmsma veroverde evenveel wedstrijdpunten maar kwam enkeleweerstandspunten te kort en werd derde. 

Het toernooi geldt ook als Studentenkampioenschap van Nederland. Vande negen studenten bleek Laurens Fijn van Draat de sterkste (hij behaaldenegen punten en werd daarmee in het algemeen klassement zesde) en hij magzich studentenkampioen van Nederland noemen. R. Blomsma en P. Hoogteijlingwerden hier tweede en derde. Bekijk hier devolledige eindstand.

maandag 5 april 1999

Spannend verloop NK

Bij het Nederlands Kampioenschap te Huissen blijft het ongemeen spannend.Na de rustdag op eerste Paasdag trok het duel tussen de koplopers MarinoBarkel en Kees Thijssen de meeste aandacht. Na een spannend opsluitingsduelen 50 zetten werd tot remise besloten. De derde koploper Ron Heusdens speeldeook remise. Het drietal wordt op de voet gevolgd door Rob Clerc, Mark Kempermanen Arjan van Leeuwen. Met nog vijf ronden te gaan is er dus nog niets tezeggen over de winnaar. Surf naar de KNDBvoor de partijen en uitslagen (volg de link uitslagendienst).

donderdag 1 april 1999

NCC opent site

De Nederlandse Club van Correspondentiedammerstimmert de laatste tijd aardig aan de weg. Niet vreemd in een tijd dathet leven steeds gehaaster wordt, want correspondentiedammen is dan eenuitkomst. Je speelt je partij lekker thuis op een moment dat het jou uitkomt.En nu ook via e-mail.

Uiteraard hoort er bij een correspondentieclub ook een website. Hierinstaat vooral informatie dat ook in het cluborgaan verschijnt en ieder lidontvangt. Zeer interessant is de openingsstudie over de Valkenburgvariantvan Frits Luteijn. De analyses zijn speciaal voor het Web verluchtigd metvele bewegende damschijven. Je hebt dus geen dambord meer nodig om hetmateriaal te bestuderen.

woensdag 31 maart 1999

Gelderland oppermachtig op jeugddamdag (2)

27 maart is in Harderwijk de Nationale Jeugddamdag gespeeld,een toernooi tussen de jeugdselecties van de verschillende regionale bonden.Gelderland was zoals gebruikelijk oppermachtig. Bij de pupillen eindigdehet team met 58 punten onbedreigd als eerste, op enige afstand gevolgddoor Overijssel (45) en West-Holland (43). Ook bij de aspiranten eindigdeGelderland als eerste met 22 punten, op de voet gevolgd door Friesland(20) en Utrecht (19).

Bij de junioren verraste Gelderland door geen team af te vaardigen.Friesland en midden-Holland profiteerden en eindigden samen bovenaan met13 punten. Op grond van het onderling resultaat aan bord 3 werd Frielandkampioen. Overijssel werd hier derde.
Bondstrainer Nikhilananda ontving weer veel fraaie partijfragmentenen selecteerde de mooiste voor een prijs. Overigens ontvingen de prijswinnendeteams dit keer eens geen beker maar CD-bonnen hetgeen goed in de smaakviel.

woensdag 31 maart 1999

Heusdens behoudt voorsprong

In de vierde ronde heeft Ron Heusdens met een remise zijn voorsprongvan twee punten behouden door een remise met Rob Clerc. Barkel voegde zichdoor een overwinning op Scholma bij de troep jonge honden die de achtervolgingin hebben gezet. Verrassend was de tweede verliespartij van Hans Jansen,dit maal tegen Hein Meijer. Surf naar de KNDBvoor de partijen en uitslagen (volg de link uitslagendienst).

maandag 29 maart 1999

Heusdens damt door

Ook in de tweede ronde kwam Ron Heusdens tot winst. In een aantrekkelijkepartij werd de doorgaans degelijk spelende Meijer over de knie gelegd.Hans Jansen compenseerde zijn slechte start met een overwinning op debutantFred de Koning. Surf naar de KNDBvoor de partijen en uitslagen (volg de link uitslagendienst).

zondag 28 maart 1999

Verrassing bij eerste ronde NK

In de eerste ronde van het Nederlands Kampioenschap dammen te Huisseneindigden vijf van de zeven partijen in remise, veelal tussen clubgenoten.Gelukkig vielen er ook twee verrassende uitslagen te noteren. Hans Jansen,door velen gezien als favoriet, ging onderuit tegen Ron Heusdens. Jansenkon de complicaties die hij zelf had gecreeerd, niet meer overzien en Heusdensmaakte het bekwaam af. Auke Scholma verloor van Arjan van Leeuwen.

Surf naar de KNDB voorde partijen en uitslagen (volg de link uitslagendienst).

zaterdag 27 maart 1999

DamWeb in een nieuw jasje

Het internet verandert snel en de damwereld verandert mee. Er is steedsmeer informatie over het dammen op internet te vinden. Uitslagen van toernooienworden vaak via een eigen site wereldkundig gemaakt. De rol van DamWebverandert daarmee ook. In plaats van het aanbieden van heel uitgebreideinformatie over een beperkt aantal evenementen, willen we meer korte nieuwsflitsenbrengen over veel meer onderwerpen, met uiteraard een verwijzing als ergensanders meer informatie over dat onderwerp beschikbaar is.

DamWeb wordt daarom ook in een nieuw jasje gestoken. Vandaag nog alleende voorpagina, maar de rest volgt snel. Wat blijft is het goede: DamWebblijft het centrum op internet voor alle damliefhebbers!

zaterdag 27 maart 1999

NK Dammen morgen van start

Het Nederlands kampioenschap dammen wordt van 28 maart t/m 10 aprilin Huissen gehouden. Er wordt alle dagen, behalve 4 april een ronde gespeeld.De partijen worden toegelicht door ondermeer Johan Krajenbrink. De KNDBverzorgt zelf uitgebreide informatie over het toernooi (volg de link Uitslagendienst)met uiteraard alle uitslagen, maar ook de partijen, waarbij gebruik gemaaktwordt van de DamWeb partij-animator.

zaterdag 27 maart 1999

Nieuwe dam site op internet

De organisatoren van het internationale toernooi in Salou hebben eennieuwesite over dammen opgezet. Natuurlijk met informatie over Salou maarook met andere onderwerpen. Zo vind je er enkele problemen van ValerieSwizinski.

zondag 14 maart 1999

De rubriek van Lubbert de Dammer

De maart editie van de veel besproken rubriek van Lubbert de Dammeris beschikbaar. Hethuis van Lubbert de Dammer moet je zeker eens bezoeken.

zondag 14 maart 1999

Hiltex weer kampioen

In de laatste ronde heeft Hiltex door een 11-9 overwinning op de directeconcurrent het landskampioenschap behaald. Volg deze link voor de eindstandennationale competitie

Bijlmertoernooi