Archief - Juli/Augustus 2002

 

donderdag 29 augustus 2002

NK-spelers komen los

De deelnemers aan het NK lijken los te komen. Voor veel dammers een goede reden om dit weekend in Velp de ontknoping te gaan bekijken, die ongetwijfeld spannend zal gaan worden. Alleen eerst nog even de nieuwe DamWeb Rubriek bestuderen. Harry de Waard kijkt nogmaals naar ORAP Open na vorige week de winnaar in het Haagse zonnetje gezet te hebben.

maandag 26 augustus 2002

Blij met 25 procent

Een winstpercentage van 25% op het NK, we zijn er maar wat blij mee. Voor hetzelfde geld wordt tenslotte alles remise. Gelukkig hebben we Alex Mathijssen en Cor van Dusseldorp. Zonder hun aanwezigheid zou het winstpercentage op 14% liggen. Daarnaast zorgt de dopingcontrole nog voor wat publiciteit.

Volgens de verslagen op de KNDB-site wordt er meestal best wel interessant gespeeld. Het is alleen zo jammer dat dat niet zichtbaar is aan de uitslagen. Gaan we het record van 1997 verbeteren (winstpercentage 24.2%). Of wordt er weer iemand kampioen met tien remises en drie overwinningen? Dat zijn de belangrijkste vragen die de buitenwacht zich lijkt te stellen.

zaterdag 24 augustus 2002

Damzet, het dam management spel

Iedereen kent wel de voetbal management spelen, waarin je zelf samengestelde team punten verzamelt in de competitie. Aan de VI League doen tienduizenden spelers mee. Nu is er ook een dam management spel. Damvereniging Doetnichem presenteert Damzet. Stel je eigen team samen bestaande uit tien spelers en twee reserves, afkomstig uit de natinale ereklasse.

woensdag 21 augustus 2002

Tsjizjov oppermachtig

Wereldkampioen Alexei Tsjizjov verscheen deze zomer alleen in Den Haag bij een groot zomertoernooi. Aldaar was hij oppermachtig en declasseerde de toch niet misselijke concurrentie. In de rubriek van deze week een viertal sprekende partijen van de negenvoudig wereldkampioen.

maandag 19 augustus 2002

Bilderberg Toernooi gestart

Vandaag is het Bilderberg toernooi om het Nederlands kampioenschap dammen begonnen in Velp. Veertien van de sterkste dammers betwisten elkaar de titel die nu nog in handen is van Harm Wiersma, maar waarop Hans Jansen eigenlijk even veel aanspraak kan maken (vorig jaar besliste het lot tussen Wiersma en Jansen).

Vooral vanwege het grote aantal remises in NK's werd vorig jaar besloten om aan een overwinning drie punten toe te kennen. De komende twee weken zal blijken of de maatregel effectief is. Op de eerste dag nog niet: alleen Martin Dolfing wist tot winst te komen. Slachtoffer was Alex Mathijsen, die juist als gevolg van de drie-punten-overwinning het NK bijna mis liep.

Het is moeilijk te zeggen wie de grote kanshebbers zijn. Hans Jansen en Rob Clerc zijn belangrijke kandidaten, maar behalve die twee zijn er nog acht deelnemers die in staat moeten worden geacht zeer hoog te eindigen. Over twee weken is het bekend.

Afgelopen zaterdag nog eindigde het vorige toernooi. N'Diaga Samb won de finale van NK-ganger Kees Thijssen in de barrage die na de reguliere remise nodig was.

zaterdag 17 augustus 2002

Aandacht voor de Kennemerkids

Er zijn op internet een heleboel sites die over dammen gaan, maar echt goede sites zijn er een stuk minder. Een site die zeker wel een bezoek verdient, is die van de Kennemerkids. Een site rondom een ambitieus jeugddamprogramma in de regio Haarlem dat volgend jaar zijn voorlopig hoogtepunt heeft met de organisatie van het NK Pupillen.

woensdag 14 augustus 2002

Uit het NK aspiranten

Na het uitstapje naar het NK voor junioren volgt nu het logisch vervolg met het NK voor aspiranten dat een week later gespeeld werd. Danny Slotboom was in Culemborg de sterkste en Harry de Waard laat zien waarom.

dinsdag 13 augustus 2002

Nicault Frans kampioen

Laurent Nicault is vandaag kampioen van Frankrijk geworden. Hij behaalde even veel punten als Thierry Delmotte, 17 uit 11, maar werd kampioen op basis van een groter aantal overwinningen. Het is de eerste titel voor de dammer die eerder in open toernooien al aansprekende resultaten behaalde. Uiteraard was het toernooi wel iets gehandicapt door het ontbreken van Arnaud Cordier, die aanwezig was op het WK kandidaten in Yakutsk. De volledige eindstand vind je op de site van Damier-Club de Rouen

maandag 12 augustus 2002

Georgiev uitdager Tsjizjov

Alexander Georgiev heeft in Yakutsk het kandidatentoernooi gewonnen. In de finale tussen acht dammers, scoorde hij er lustig op los zodat hij al een ronde voor het eind onbereikbaar is. De overige kandidaten komen namelijk niet verder dan een score van 6 uit 6. Vermoeidheid van de loodzware voorronde of het remisevirus dat de damsport teistert. Het gaat in ieder geval ook niet voorbij aan de buitenwereld en het verleidde Toon van Driel tot een geestige FC Knudde strip in het AD (Ober vraagt aan twee dammende figuren: 'Kan ik u wat aanbieden?' 'Jazeker, remise', en de handen worden geschud.)

Georgiev heeft het recht verworven om later dit jaar een tweekamp te spelen tegen wereldkampioen alexei Tsjizjov. Het overtuigend optreden van Georgiev in dit kandidatentoernooi zal de wereldkampioen enifszins moeten verontrusten, al was Tsjizjov ook zeer trefzeker in ORAP Open in Den Haag.

De Nederlandse deelnemers konden geen potten meer breken in de eindronde. Rob clerc kwam tot nu toe niet verder dan remises, terwijl Ron Heusdens tweemaal geklopt werd.

zondag 11 augustus 2002

Podolski

Mark Podolski is in Brunssum winnaar van het Open NK geworden. In de slotronde boekte hij een overtuigende zege en bleef daarmee zijn achtervolgers een volpunt voor. Podolski was de terechte winnaar, hij verloeg diverse directe concurrenten of hield ze in ieder geval op remise. Zijn scorte kwam op 15 uit 9.

Op de tweede plaats eindigden Johan Capelle en N'Diaga Samb. De laatste had een zwakke start maar kwam met een eindsprintje toch nog in de hoogste regionen terecht.

Het laatste Nederlandse zomertoernooi begint morgen in Zeeland.

woensdag 7 augustus 2002

Uit het NK Junioren

Bas Messemaker, de nummer drie van het afgelopen NK, streefde deze week bij het EK zijn landgenoten voorbij met een tweede plaats. In de rubriek van Harry de Waard enkele fragmenten uit dat NK, dat gewonnen werd door Michiel Kloosterziel.

woensdag 7 augustus 2002

Podolski aan kop in Brunssum

Bij het Open NK in Brunssum gaat de Duitser in Westerhaarse dienst, Mark Podolski, nog steeds alleen aan de leiding. Vandaag verdedigde hij zijn positie met een remise tegen Erno Prosman, één van de favorieten voor de titel. Weliswaar het eerste puntverlies, maar na de overwinning tegen Igor Tschartoriiski zijn zijn uitgangspunten goed. Op de toernooisite vind je uitslagen, standen, partijen en andere wetenswaardigheden.

dinsdag 6 augustus 2002

Twee maal tweede op EK jeugd

Op het Europees jeugdkampioenschap in St. Petersburg hebben de Nederlandse deelnemers twee ereplaatsen behaald. Bij de pupillen werd Robin Vogelaar uit Den Haag tweede. Met een eindsprint in de laatste drie rondes bracht hij zijn score op 11 uit 8. Hij wist een barrage om de tweede plaats winnend af te sluiten.

Bij de junioren werd Bas Messemaker uit Katwijk ook tweede. Jasper Lemmen, die ook geruime tijd aan de kop meedraaide, viel alsnog buiten de prijzen.

dinsdag 6 augustus 2002

Clerc bij finalisten

Rob Clerc is na Heusdens de tweede Nederlander die zich bij de acht fianlisten in de Challenge Mondial heeft gevoegd. Vandaag speelden zeven spelers voor de drie resterende plaatsen een rondtoernooi. Na zes rondes stonden vier spelers bovenaan met een +1 score. Na twee extra barrages tussen deze vier viel er geen beslissing. Vervolgens viel na loting Guntis Valneris af en mogen Rob Clerc, Jean-Marc Ndjofang en Milshin door naar de finale, die morgen begint. Naast de drie genoemde spelers daarin Alexandr Schwarzman, Alexander Georgiev, Sergej Nosevich, Alexander Getmanski en Ron Heusdens.

maandag 5 augustus 2002

Heusdens in finale Challenge

Ron Heusdens is vandaag geplaatst voor de finale van de Challenge Mondial in Yakutsk. Hij plaatste zich door een overwinning op de Fransman Arnaud Cordier vandaag in de laatste ronde bij de koplopers. Samen met Alexandr Schwarzman, Alexander Georgiev, Sergej Nosevich en Alexander Getmanski is hij reeds zeker van het eindtoernooi. Rob Clerc kan zich morgen daarbij voegen. De zeven spelers die een punt achter de koplopers eindigden spelen moegen een barrage voor de drie resterende plaatsen. Clerc moet het dan opnemen tegen ondermeer Guntis Valneris en anatoli Gantwarg. Onder de spelers die alvast naar huis kunnen enkele opvallende namen, zoals Alexander Baljakin en Andrei Kalmakov.

zondag 4 augustus 2002

Golden Prague

De overvloed aan materiaal zorgt voor een kleine achterstand bij de rubriekschrijver en ook de redactie van DamWeb heeft nog wat in te halen. Daarom deze zondagse rubriek die handelt over het Golden Prague toernooi.

zaterdag 3 augustus 2002

Voorronde World Challenge nadert ontknoping

In Yakutsk in het verre Siberië zijn negen van de elf rondes gespeeld in de voorrronde van de World Challenge. De eerste zeven van de voorronde gaan samen met Alexander Schwarzman in de komende week startende eindronde uitmaken wie wereldkampioen Alexei Tsjizjov mag uitdagen.

Er gaan vier spelers met een +3 score aan kop. Een opvallende verschijning is Jean-Marc Ndjofang. Hij won bijvoorbeeld in de zevende ronde van Rob Clerc. Ndjofang kon nog maar net aan de start verschijnen na de gebruikelijk visumproblemen. Arnaud Cordier is een andere verrassende koploper. De twee worden vergezeld door Georgiev en Nosevich.

De Nederlanders doen nog niet echt mee aan kop. Rob Clerc is de enige die zich voor de eindronde lijkt te kunnen plaatsen. Na de nederlaag tegen Ndjofang boekte hij een belangrijke overwinning op landgenoot Hein Meijer, en staat nu op een +2 score. Ron Heusdens heeft een +1 score opgebouwd. Informatie bij de FMJD en diverse Russische sites.

Dichterbij, in St. Petersburg, is de jeugd donderdag begonnen aan het Europees jeugdkampioenschap, dat volgens de schaarse berichten nogal chaotisch schijnt te verlopen. Zo schijnen de schijven bij een slag in de goede volgorde van het bord geraapt te moeten worden en de arbiters schijnen deze regel vooral in het voordeel van de Russische deelnemers toe te passen. Uitslagen op de EDC-site.

maandag 29 juli 2002

Roy Liem-Kon-Tja

Terug naar het NK voor blinden en slechtzienden. Daar won de volstrekt onbekende Haagse dammer Roy Liem-Kon-Tja, die op het toernooi debuteerde. Harry de Waard laat zien wat deze jonge dammer in zijn mars heeft.

zondag 28 juli 2002

Wirny wint Ordina

Wadim Wirny heeft in Nijmegen Ordina Open op zijn naam geschreven. De voormalig wereldkampioen ging de slotronde in met een punt voorsprong op Jeroen van den Akker. Al na tien zetten kwamen beide spelers remise overeen en was de toernooizege van Wirny een feit. Een aantal spelers kwam op wedstrijdpunten nog naast Van den Akker, maar deze behield zijn tweede plaats op weerstandspunten. Een aantal jeugdspelers presteerde opvallend goed, met als uitschieters Jasper Lemmen en Michiel Kloosterziel die in de eindrangschikking een vijfde en zesde plaats behaalden.

Johan Krajenbrink ging in een tweekamp met het computerprogramma Flits vrij roemloos ten onder. Hij verloor met 13-7.

woensdag 24 juli 2002

Fragmenten uit de beker

In verband met drukte op de redactie was er vorige week helaas geen rubriek. Deze week gaan we gewoon weer door waar we gebleven waren.

Het is al weer een tijdje geleden, maar dit voorjaar werd de landelijke bekercompetitie gespeeld. Harry de Waard laat een aantal fragmenten zien die de moeite waard zijn.

maandag 22 juli 2002

Ordina Open van start

In Nijmegen is gisteren het grootste zomertoernooi van Nederland begonnen: Ordina Open. Hoewel iets minder dan in voorgaande jaren, is het toernooi weer sterk bezet, met onder andere de oud-werledkampioenen Wadim Wirny en Iser Kuperman en de winnaar van vorig jaar Auke Scholma. Er zijn drie rondes gespeeld en er zijn nog vijf spelers met de maximale score. Daaronder is vreemd genoeg geen enkele grootmeester.

Een interessante nevenactiviteit is een match tussen Johan Krajenbrink en het computerprogramma Flits. Een fraaie combinatie, want Krajenbrink staat bekend als een bewuste digibeet. Hij heeft alleen maar een computer aan moeten schaffen omdat typemachines niet meer te krijgen waren en moet al helemaal niets hebben van nieuwigheden als mobiele telefoons en e-mail. Vorig jaar won Samb maar net een match tegen het Franse programma Buggy. Krajenbrink gaf in zijn dagelijkse column op de website van Ordina Open aan deze match nog niet bestudeerd te hebben. Misschien had hij dat toch beter wel kunnen doen, want vandaag werd hij verslagen door Flits.

zondag 21 juli 2002

Slotboom aspirantenkampioen

Danny Slotboom is in Culemborg kampioen van Nederland in de aspirantencategorie geworden. Na een week dammen behaalde hij een score van 22 uit 7. Hij verloor slechts één partij en wel tegen de nummer twee Boudewijn Derkx. Ernst-Jan de Bruijn werd derde. Deze drie mogen Nederland vertegenwoordigen op het Europees kampioenschap dat over twee weken in St. Petersburg wordt gespeeld.

zaterdag 20 juli 2002

Tsjizjov wint ORAP Open

Wereldkampioen Alexei Tsjizjov heeft ORAP Open 2002 overtuigend op zijn naam geschreven. Pas in de laatste ronde verloor Tsjizjov een punt. Daarvoor had hij alle partijen gewonnen, waarvan diverse tegen Nederlandse grootmeesters. Zaterdag pas kwam de wereldkampioen in de problemen. Zijn tegenstander Samb uit Senegal wikkelde af naar een voordelig eindspel na een bijzonder spannende partij. Tsjizjov kon het echter nog net remise houden door een schijf te offeren voor een tweede dam.

Hans Jansen nestelde zich op de tweede plaats na een overwinning op Huissenaar Joost Hendriksen. Hij won daarmee de Aad Ivens Bokaal voor de beste Nederlander in het toernooi.

De remise tussen Durdyev en Thijssen gaf Fred Ivens de kans om zich tussen alle grootmeesters te plaatsen op een gedeelde vierde plaats. Een prachtige prestatie van de Naaldwijker.

Bij de sluitingsceremonie werd de tachtigjarige oud-wereldkampioen Iser Kuperman nog speciaal in het zonnetje gezet. De oud-Rus was de oudste en meest opvallende verschijning in het toernooi. In de jaren zestig won hij vele malen de wereldtitel. De hoofdprijzen werden uitgereikt door Erica Terpstra. De sportliefhebster hield een onderhoudende speech waarna zij de prijzen uitreikte aan de winnaars van het toernooi.

dinsdag 16 juli 2002

Tsjizjov alleen aan kop

Alexei Tsjizjov gaat alleen aan de leiding in ORAP Open 2002. Hij is de enige die alle partijen wist te winnen. In de vierde ronde won Tsjizjov van Hans Jansen. Jansen zocht in de opening de complicaties, maar kwam in de problemen na een scherpe doorstoot van de wereldkampioen.

Halverwege het toernooi staat Kees Thijssen op de tweede plaats met een punt achterstand. Daarna volgt een groep van zeven spelers onder wie vier grootmeesters. Woensdag volgt het duel tussen Thijssen en Tsjizjov.

zondag 14 juli 2002

Kloosterziel kampioen van Nederland

De Katwijker Michiel Kloosterziel is gisteren in Westerhaar kampioen van Nederland bij de junioren geworden. Hij behaalde 23 punten uit 11 wedstrijden en was de enige die geen partij verloor. Jasper Lemmen en Bas Messemaker haalden 20 punten. Na een barrage werd Lemmen tweede.

Vrijdag is ook het Nederlands kampioenschap voor aspiranten van start gegaan. Meer informatie hierover op de site van DEZ Culemborg.

zondag 14 juli 2002

ORAP Open van start

Gisteren is in Scheveningen ORAP Open begonnen. Ruim honderd deelnemers kwamen aan de start in een zeer sterk bezet toernooi. De openingszet werd gedaan door de Haagse wethouder Stolte in de partij tussen Alexei Tsjizjov en Iser Kuperman. Het lot had bepaald dat de huidige wereldkampioen en de roemruchte oud-kampioen elkaar troffen. De uitslagen, partijen en foto's vind je op de uitgebreide web-site van ORAP Open.

woensdag 10 juli 2002

Oplossingen

Zes weken geleden presenteerde Harry de Waard een twaalftal vraagstukken ter oplossing. Voor degenen die ze niet opgelost hebben, hier zijn de uitwerkingen in vloeïende animaties. En er zitten werkelijk heel fraaie problemen bij.

zondag 7 juli 2002

Zomerseizoen bijna van start

Volgende week begint het zomerdamseizoen met de opening van ORAP Open in Den Haag. Direct daarna gevolgd door het Nijmeegse Ordina Open. Daarna is het de beurt aan Brunssum dat dit jaar zijn 25ste verhaardag viert en tevens het predikaat Open NK mag voeren. De afsluiting van het seizoen is dit jaar in Goes bij SNS Zeeland.

De toernooien zijn dit jaar in de wielen gereden door de FMJD die vanaf 24 juli het kandidatentoernooi voor de WK-match organiseert. Desondanks zijn alle toernooien toch ook aan de top redelijk bezet.

vrijdag 5 juli 2002

Een nieuwe mijlpaal

Vandaag publiceert Harry de Waard zijn 150ste rubriek bij DamWeb. Een nieuwe mijlpaal en uiteraard hoopt de redactie dat er nog honderden zullen volgen.

De rubriek van deze week handelt over de Confederation Cup, het smakelijke toetje van het jaarlijkse toernooi in Salou. Bekijk fragmenten van onder anderen Tsjizjov en Baljakin.

KNDB

De dambond

Draughts in Russia

Turbo Dambase

Turbo Dambase is een database met ruim 255.000 partijen. Snel zoeken naar openingen, standen, partijen en tegenstanders. Maandelijks updates per e-mail met de laatste partijen. Een onmisbaar hulpmiddel bij voorbereidingen en analyses.

Klik hier voor meer informatie en bestellingen.

Bijlmertoernooi