Archief - Mei/Juni 1999

zondag 27 juni 1999

Rinsumageest winnaar KNDB beker

Risumageest heeft de beker door een 5-3 overwinning op Meurs DEZ uit Culemburg gewonnen. Overwinningen van Heerema en Van Leeuwen waren doorslaggevend voor het Friese team. Alleen jeugdkampioen Jeroen van den Akker kon een overwinning bijschrijven aan Culemborgse kant. De strijd om de derde en vierde plaats werd beslist in het voordeel van De Lier.De finale werd gespeeld in het nieuwe Jannes van der Wal denksportcentrum in Groningen. Wat een feestelijkeopening had moeten worden werd echter overschaduwd door het plotseling overlijden van de bekende dammer Bauke Bies eerder vorige week. Het doordam toernooi dat voor geplandwas is om die reden ook niet doorgegaan.Alle uitslagen van de Nationale Bekercompetitie zijn na te lezen op de pagina van KNDBcompetitieleider Bob van der Mark.

The final in the Dutch cup between DEZ Culemborg and Rinsumageest is won by the Frisian team. Rinsumageest won by 5 to 3.

JAZ wint sneldammen voor jeugdteams

Jeugd aan Zet uit Heerlen is de verrassende winnaar van het sneldamtoernooi voor jeugdteams dat 26 juni in Huissen is gespeeld. In dit toernooi bestaan de teams uit tenminste twee pupillen en tweeaspiranten of een junior. Jeugd aan Zet verraste de concurrentie met een team met een sterk buitenlandse inbreng.Het team bestaande uit Erwin Heunen, Rajin Algoe, Renat Melamed en Semion Vosilkowski behaalde 17 punten uit 10 wedstrijden. BDV Borne had lang uitzicht op de titel maar verspeelde zijn kansen door een nederlaag in de laatste ronde.Aan dit toernooi dat voor de derde maal georganiseerd werd namen 26 teams uit heel het land deel.

zondag 20 juni 1999

Meurs DEZ en Rinsumageest in finale KNDB beker

Meurs Denk en Zet uit Culemborg plaatste zich door een 4-4 gelijkspel tegen De Lier voor de finale van de KNDB-beker. Risumageest is door de 5-3 overwinning op NDG de tweede finalist. De finale wordt 26 juni in Groningen gespeeld ter gelegenheid van de opening van het Jannes van der Wal Denksportcentrum. Er wordt die dag ook een 'doordam'sneldamtoernooi georganiseerd.De complete uitslagen van de KNDB bekercompetitie vind je opde pagina van KNDBcompetitieleider Bob van der Mark.

The final in the Dutch cup is between DEZ Culemborg and Rinsumageest. This final will be played in the new 'Jannes van der Wal' draughts centre.

woensdag 16 juni 1999

Dolfing verrassend sneldamkampioen

De jeugdige Martin Dolfing is verrassend de nieuwe Nederlands kampioen sneldammen geworden.Met overmacht wist hij de concurrentie voor te blijven. De score van 12 uit 7 in de finalegroep bezorgde hem maar liefst een voorsprong van vier punten op achtervolger (?) Prosman.In de overige categorien waren de kampioenen Hoekman (dames), Van den Akker (junioren), Kloosterziel (aspiranten) en De Bruijn (pupillen). Dit toernooi kende nog geen welpencategorie. De volledige uitslagen van de finalegroepen vind je op de KNDB-site.

Martin Dolfing is the new Dutch champion Blitz (10 minute games). He had fout points more than internationale grandmaster Erno Prosman.

Het wordt weer mooi in Den Haag

Over een maand begint weer een van de mooiste zomerdamtoernooien: The Hague Open. Dammenop een paar honderd meter van het strand. Het toernooi dat tot nu toe telkens circa 130 deelnemers naar Den Haagtrok wordt gespeeld van 17 tot en met 24 juli. Daarnaast is er een Beach Blitz en Disco Blitz toernooi. Er zijn nog enkele plaatsen open, dus als je snel bent kun je je nog opgeven. Meer info op de toernooisite.

zaterdag 5 juni 1999

Geen  inkrimping Nationale Competitie

Het voorstel van het KNDB-bestuur om de Nationale Competitie af teslanken heeft het niet gehaald in de ledenvergadering. Het voorstel hieldin dat met ingang van het seizoen 2000-2001 de tweede klasse van vier naardrie competities zou gaan. Dat gaat nu dus niet door.Wel is besloten dat provinciale bonden vrij gelaten worden bij hetstellen van regels voor hoeveel en welke verenigingen men mag uitkomenin de clubcompetities.

zaterdag 29 mei 1999

Correctie: Watoetin wint Salou

Afgelopen werd hier gemeld dat Iser Koeperman het toernooiin Salou gewonnen zou hebben. Het blijkt echter dat Watoetin met een scorevan 14 uit 9 de officiele kampioen is. Koeperman had dezelfde score maarminder weerstandspunten en had tweede moeten zijn. De organisatie beslootechter op het laatste moment weerstandspunten niet mee te tellen, waardoorWatoetin de eerste prijs moest delen met Koeperman. De Nederlander KlaasBor werd derde met twaalf punten.Hoewel de deelnemers over het algemeen positief waren over het toernooi,lijkt de organisatie nog wel wat beter te kunnen.

Watoetin wins the international tournament of Salou (Spain). Kuperman had equal points but weaker opponents and becomes 2nd.

woensdag 26 mei 1999

Hoog prijzengeld in Londen

Bij de Mind Sports Olympiaddie in augustus in Londen gehouden wordt is in totaal 100.000 engelse pondente winnen, waarvan 8000 voor het edele damspel. Dat is toch heel wat meerdan in de Nederlandse zomertoernooien te halen is. Op naar Engeland dus.

zaterdag 22 mei 1999

Rentree Ton Sijbrands

Ton Sijbrands heeft besloten deel te nemen aan het Europees Kampioenschapdat in september in Hoogezand-Sappemeer gespeeld moet. Als reden noemthij het goede contact met de gemeente en de organisatie.Voor Sijbrands is dit zijn rentree in de internationale damarena. Delaatste jaren was hij voornamelijk actief in het hoofdklasseteam van Wolter&DrosADG. Naast Sijbrands zullen ook Clerc en Wiersma aan het toernooi meedoen.

Tweede ronde KNDB beker

Geen verrassende uitslagen in de tweede ronde van de bekercompetitie.Het deelnemersveld is nu gereduceerd tot acht teams. GDC uit Gorinchem,dat al twee keer de cup won, is de enig overgebleven provinciaal spelendevereniging.De complete uitslagen en de loting voor de volgende ronde vind je opde pagina van KNDBcompetitieleider Bob van der Mark (of volg de rechtstreekse link).

dinsdag 18 mei 1999

Nog geen kampioen bij visueel gehandicapten

De leden van deNederlandse Visueel Gehandicapten Damvereniging speeldenafgelopen weekend hun Kampioenschap van Nederland. Jan van Straalen enErik Essing eindigden op een gedeelde eerste plaats en zullen in een barrageuitmaken naar wie de titel gaat. Veelvoudig kampioen Nelis Caffa was naeen slechte start kansloos en eidigde op een gedeelde derde plaats. Alleuitslagen vind je op de pagina van de NVGD.

zondag 16 mei 1999

Leijenaar Nederlands pupillenkampioen

Klaas-Hendrik Leijenaar is in Dedemsvaart overtuigend Nederlands damkampioenbij de pupillen (jeugd tot en met 13 jaar) geworden. Met maar liefst 17punten uit 10 wedstrijden liet de 12-jarige dammer uit Leeuwarden de concurrentiever achter zich. Wouter Ludwig uit Doetinchem, de kampioen van vorig jaarspeelde een wisselvallig toernooi. Hij eindigde met 14 punten op een metDanny Slotboom (Winterswijk) gedeelde tweede plaats. Een herkamp moet uitmakenhoe de bekers verdeeld worden.

Het toernooi werd voor de derde maal georganiseerd door DDD uit Dedemsvaart.Er werden in totaal drie dagen tien rondes gespeeld tussen de 24 deelnemers,die zich geplaatst hadden via de provinciale finales. Het toernooi had een spannend verloop. Leijenaar begon met drie overwinningenop de eerste dag, maar was op de tweede dag met drie remises minder productief.Halverwege het toernooi leek de Hagenaar Patrick Stork zich onverwachtvoor de titel te melden. In de laatste vier rondes behaalde hij echterslecht een punt en moest genoegen nemen met een zesde plaats.Voor de meeste deelnemers was dit hun laatste jaar in de pupillencategorie.De kampioen is echter pas 12 jaar oud en kan volgend jaar zijn titel nogverdedigen.

zondag 9 mei 1999

Eerste ronde KNDB beker

In de eerste ronde van het KNDB bekertoernooi werd de topper tussenrisumageest en Dostal Vorden beslist in het voordeel van de Friezen. Nade 4-4 uitslag gaf de overwinning op bord 2 de doorslag. Verrassender wasdat hoofdklasser Wolter&Dros/ADG uitgeschakeld werd door Lammerenbrug.De complete uitslagen en de loting voor de volgende ronde vind je opde pagina van KNDBcompetitieleider Bob van der Mark (of volg de rechtstreekselink).

De mei rubriek van Lubbert de Dammer

De maandelijkse rubriek van Lubbert de Dammer wordt steeds kleurrijker,verwarrender en leuker. De mei-editieis nu te bekijken.

Loting voor eerste ronde KNDB beker

De loting voor de eerste ronde van de KNDB bekercompetitie is verricht.op 8 mei spelen 32 viertallen, die zich via de provinciale bekercompetitiesgeplaatst hebben, de eerste ronde. De eerste ronde wordt op twee lokatiesgespeeld, bij Damclub Den Haag/ODB en bij DV Huissen.In de eerste ronde staat meteen een treffen tussen twee hoofdklassersop het programma in de wedstrijd tussen Rinsumageest en Dostal Vorden.De complete loting vind je op de paginavan KNDB competitieleider Bob van der Mark (of volg de rechtstreekselink).