Links

 

Dammen past erg goed bij internet. Je kunt nu eenmaal gemakkelijker via de computer een partijtje dammen dan korfballen. Er zijn dan ook heel wat internet sites die over dammen gaan. Je vindt ze hier keurig gerangschikt in categorieen. Nieuwe sites kunnen aangemeld worden bij de redactie. Sites die hier met * zijn gemarkeerd bevatten sterk verouderde informatie.

De Bonden

De damwereld is sterk georganiseerd, met name in Nederland. Op mondiaal niveau is er de werelddambond (FMJD), die niet alleen het internationale damspel vertegenwoordigt maar tegenwoordig ook naar andere varianten kijkt (bijvoorbeeld checkers). In Europa is er ook een federatie (EDC) waarin nationale bonden verenigd zijn. De Koninklijke Nederlandse Dambond heeft ook al geruime tijd een eigen site.

Nederland is opgedeeld in dertien onderbonden, doe over het algemeen de provinciale grenzen volgen. Je vindt de sites bij de vermelding van provincies verder op deze pagina.

Buitenlandse bonden

Alle dambonden zijn verenigd in de werelddambond FMJD.

Veel nationale dambonden onderhouden zelf ook een site. De ťťn ziet er professioneler uit dan de ander, maar toch.

Buitenlandse sites

Een klein aantal sites van damfanaten in het buitenland. Deze sites vertegenwoordigen niet de officiŽle dambond in die landen.

Toernooi sites

In Nederland staat de zomer bol van de grote zomertoernooien, waar veel internationale topspelers op af komen. Een zichzelf respecterend toernooi heeft tegenwoordig ook een site waar de uitslagen en partijen gepubliceerd worden. Kijk zelf maar.

Persoonlijke sites

Er is ook nog de grote categorie persoonlijke sites die geheel of gedeeltelijk over dammen gaan.

Technische sites

Een aantal sites staat helemaal in het teken van de damtechniek. Voor het gemak scharen we Hoofdlijn hier ook maar onder. Hoofdlijn is een 'papieren' dammagazine, dat echter ook op internet te vinden is.

De site van Lubbert de Dammer bevat een aantal interessante studies. Een aanreader is de site 'Damcuriosa en Miniaturen' van Eddie van de Acker. En 'On the border behandelt openingen waarin 31-26 centraal staat.

Dammen op internet

Het internet leent zich er natuurlijk uitstekend voor om op het virtuele bord de degens te kruisen. De oudste site op dit gebied is ArenA. Hier kun je een soort coorespondentiedammen met een bord op je scherm als hulpmiddel. Als je tegenstander een zet heeft gedaan, krijg je een email.

Bij VOG gaat het allemaal wat sneller. Hier kun je echt live spelen met de klok. Je moet hiervoor wel speciale software downloaden.

De leden van WCDA, die al tientallen jaren per gewone post correspondeerden, hebben tegenwoordig ook de mogelijkheid toernooien via internet te spelen.

Jeugd

Er zijn nog niet zo veel sites die zich exclusief op jeugddammen richten. Maar misschien zien we wat over het hoofd. Bij de Kennemer Kids kun je wekelijks een geldprijs met een eenvoudig damprobleempje.

Damprogramma's en software

Dam 2.2 is een sterk en geheel gratis damprogramma. Het downloaden meer dan waard. Turbo Dambase is niet gratis maar wel een bijzonder waardevolle database met ruim 230.000 partijen en uitgebreide zoekmogelijkheden.

De diagram generator produceert GIF afbeeldingen van diagrammen voor je website of clubblad.

Limburg

In het uiterste zuiden is net als in Brabant het aantal verenigingen niet zo groot. CEMA/De Vaste Zet is al jaren een vaste klant in de hoofdklasse. De site Dammerlei geeft een leuk beeld van het dammen in Limburg.

Utrecht

De provincie Utrecht heeft met de UPDB site veel damnieuws. Zou dat de reden zijn dat de verenigingen zich niet presenteren?

Noord-Brabant

Noord-Brabant heeft niet zo veel damverenigingen, maar wel een aantal zeer sterke. Zo zijn er in Tilburg maar liefst twee topclubs: AINO en TDV. Ook PSV en Excelsior zijn verenigingen die het niveau van de hoofdklasse benaderen.

Zeeland

Wordt er in Zeeland ook gedamd dan? De internetters zullen het niet weten, maar het floreert er wel degelijk. PWG en Damclub Aagtekerke zijn tot nu toe de enige verenigingen die aangesloten zijn op het wereldwijde web. Er is ook een pagina met nieuws betreffende Zeeuwse kampioenschappen, maar het is onduidelijk of deze pagina iets met de bond te maken heeft.

Noord-Holland

Noord-Holland is de provincie van het Amsterdamse Hiltex dat al meerdere malen landskampioen werd. De dambond heeft een fraai vormgegeven site en ook enkele verenigingen presenteren zich op internet.

Gelderland

Gelderland is een zeer sterke damprovincie. Door de gedegen jeugdopleiding komen hier veel talenten vandaan. Damclub Huissen speelt al jaren een dominante rol in de hoofdklasse.

Flevopolders

De Flevopolders hebben geen eigen dambond. De verenigingen in deze provincie zijn aangesloten bij de bonden van Gelderland, Overijssel en Noord-Holland.

Overijssel

Sinds kort heeft ook de Overijsselse dambond van zich laten horen op het wereldwijde web. Zij volgen daarmee een flink aantal verenigingen die al on-line waren.

Drente

Drente is vooral bekend vanwege het Drents Tiental, een vereniging die jarenlang op het hoogste niveau acteerde. Tegenwoordig gebeurt dat echter in combinatie met DC Hijken. Bijna de helft van de Drentse clubs is al on-line.

Groningen

De Provinciaal Groningse Dambond is een van de kleinere bonden in Nederland. De stad Groningen kent echter veel actieve dammers, die in 2002 het NK voor pupillen en welpen organiseerden.

Ook in de provincie Groningen is een 'wilde bond' actief met leden die de contributie van de KNDB niet willen betalen.

Friesland

De PFDB is de Provinciale Friese Dambond. In Friesland zijn er relatief veel damverenigingen die gemiddeld niet zo groot zijn. In het zuid-westen van Friesland is er ook nog een 'wilde bond' actief.

Zoeken op internet

Zoek je nog meer damlinks? Op dammen.pagina.nl en de site van DEZ Laren vind je er heel veel.

Er is tegenwoordig ook een email register voor dammers.

WK Dammen 2005

Bijlmertoernooi

Turbo Dambase

Turbo Dambase is een database met ruim 268.000 partijen. Snel zoeken naar openingen, standen, partijen en tegenstanders. Maandelijks updates per e-mail met de laatste partijen. Een onmisbaar hulpmiddel bij voorbereidingen en analyses.

Klik hier voor meer informatie en bestellingen.