Technische rubriek |
Harry de Waard (mail) 4 januari 2002 |
Zo, de eerste regels van dit jaar. Uiteraard allereerst de allerbeste wensen voor een gezond 2002 en daarnaast natuurlijk heel veel plezier op de 100 ruitenvelden. En omdat u zich aan het einde van het jaar bezig heeft gehouden met vuurwerk, knal ik het nieuwe jaar er in met ander vuurwerk. Nee, niet uit mijn damboekje: "Vuurwerk op het dambord", waarvan er overigens nog enkele exemplaren te verkrijgen zijn, maar uit "Leren combineren", een uitgave van Johan Krajenbrink en Lambert-Jan Koops.
Onderstaande stellingen is echt zwaar werk en durf te beweren dat menigeen al snel het bijltje er bij neer gooit. Daarom heb ik de lont al aangestoken en ziet u vanzelf knallend vuurwerk als de vraagstukken worden nagespeeld. U zult dan ontdekken dat voor bijna alle stellingen geldt dat er een maximale hoeveelheid aan materiaal van het bord wordt verwijderd waardoor het niet alleen een kwestie van proberen is maar ook het voorstellingsvermogen van groot belang is. Diepe combinaties kunnen immers alleen uitgevoerd worden als de speler zich bij elke zet een goede voorstelling van de stelling kan maken. Wens U veel succes en veel oplos/naspeelplezier.
1) We beginnen met een compositie van een onbekende soldaat. De ontleding is wel zo moeilijk dat zo'n stelling eigenlijk een naam verdient. Er wordt een fraaie opsluitpositie bereikt op de tric-traclijn
2. Een compositie van Osmin Cham, die al misschien ergens de logische gedachte oproept dat wit met schijf 35 ooit eens in de richting van veld 2 moet gaan slaan. De open velden 20 en 9 geen die ingeving wellicht extra ondersteuning. Zo moet het:
3. In het derde plaatje van vandaag ligt het voor de hand om te veronderstellen dat de uiteindelijke slag op veld 4 zal eindigen. Daar doet wit dan wel 11 zetten over:
4. In diagram 4 moet wit alle gaten in de zwarte stelling zelf maken waardoor de combinatie moeilijker te vinden is:
5. In diagram 5 ziet u gaten genoeg, maar wat kun je ermee? Welke schijf moet er na verloop van tijd slaan. Zelfs met die hint dat het schijf 33 is die dam maakt blijft het moeilijk om de combinatie te vinden. Overigens stonden in de oorspronkelijke stelling de witte schijven 41 en 40 op 44 en 46. Echter, nu zijn de bijoplossingen eruit en duurt de combinatie iets korter:
6. In het laatste dia voor vandaag lijkt de witte schijvenverdeling niet optimaal, maar kijkt u eens naar dit spetterend vuurwerk:
5 KNDB-competitie, rond 8; 12/13 NK halve finales; 12 Den Haag, Zilveren Ooievaartoernooi. Info: h.van.dee@hccnet.nl.; 19 KNDB-competitie, ronde 9; 26/27 13 NK halve finales 26 Toernooi EADC. Info: H.Heeg, 0592 - 264747.
Dan nu een diagram waar u zich wel een week in kunt vastbijten. Hoe wint wit?